Wat is een circulaire economie?

 • De circulaire economie is een systeem waarbij:
  1. Het vernietigen van producten wordt geminimaliseerd
  2. Het hergebruiken van producten en grondstoffen volledig wordt benut.

Waarom is een circulaire economie zo belangrijk voor onze samenleving?

Een economie die circulair is kent 2 verschillende soorten cycli wat betreft de materialen. Zo is er een biologische kringloop waarbij restmateriaal na gebruik terug de natuur in verdwijnt.

Daarnaast is er ook een meer technische kringloop. Bij een technische kringloop zijn de productonderdelen dusdanig ontworpen dat deze op hoog niveau kunnen worden gebruikt.

De economische waarde van het product blijft op deze manier behouden. De kringloop rondom de technische producten is daarmee ecologisch verantwoord en economisch gezien zijn deze producten weer te hergebruiken.

Voorbeelden van circulaire economie

Om u een idee te geven van hoe zo’n circulaire economie er dan uitziet, gebruiken we de afbeelding rechts om duidelijk te maken hoe de circulaire economie werkt.

Circulaire Economie vraagt technologische innovatie

Als we echt met z’n allen toe willen naar een circulaire economie, dan zijn technologische innovaties van groot belang om een dergelijke economie te realiseren. Hierbij moet je met name denken aan materialen die in eerder genoemde kringlopen mee blijven gaan, zonder dat deze wegvallen uit de cyclus.

Naast de materialen zijn ook de manieren waarop de producten worden geproduceerd van essentieel belang. Technieken als 3D-printen en specifieke recycle-en sorteermethodes zijn een hele belangrijke schakel in dit geheel

. Wanneer deze technieken breed worden omarmt en niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving, dan zijn we aardig op weg richting een economie die circulair is.

MVO Nederland schreef er een sterk artikel over, waarin dit principe verder wordt onderbouwd. Naast 3D printers, innovatieve manieren van recyclen en sorteren is het goed om ook visueel een idee te krijgen bij enkele voorbeelden waarbij Nederlandse innovaties zorgen voor een goede stap in de richting van een circulaire economie.

Duurzame festivaltent: Kartent

Omdat we nu toch al langzaam aan een klein beetje in de festivalsferen beginnen te komen is het misschien leuk om de het idee van Kartent als voorbeeld te nemen.

Een duurzame festivaltent speciaal ontworpen om na afloop weer in te leveren bij de festivalorganisatie, aangezien deze volledig recyclebaar is en dus opnieuw kan worden gebruikt voor de volgende festivaleditie het jaar daarop.

Een innovatief idee waarbij je zonder wroeging afstand kan nemen van je product.

Gelukkig zijn er meer van dit soort veelbelovende ideeën waarbij kan worden bespaart op:

 • Energie
 • Materiaal
 • Milieuvervuiling
 • Geld
 • Nieuwsgierig geworden naar meer van dit soort baanbrekende
 • ideeën?

InnovationSpotter zou InnovationSpotter niet zijn als we niet meer van dit soort technologische en duurzame innovaties zouden hebben verzameld in onze wereldwijde database met de nieuwste innovatieve ideeën.

"

Toegang tot alle innovaties

Probeer 1 week voor slechts €9,50

Logic will bring you from A to B; Imagination will take you everywhere.

Albert Einstein

The assessment of innovations from a user perspective is a real strong point. Hopefully this will be extended further

Christel Westerink

An overview, innovative and quick.

Ewout van Zantvoort

Nieuwsbrief over innovaties ontvangen?

Gratis (ook voor niet-abonnees)

Ontvang de meest bekeken, meest opmerkelijke en meest recente innovaties van InnovationSpotter. Eén keer per maand, zonder verplichtingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.